Darkwood Dub
09. Oktobar 2009.
Pogon, Dom omladine
Organizator - Long Play

11. oktobar 2009.

 
 
 
 
“Ko zna, možda ostanemo ovde sve do jutra, ko zna … “
Da se pitala publika tako bi i bilo. No budimo realni, više od dva sata odlične svirke koju su isporučili Vuča, Lav, Miki, Bambi i Vasil bilo je dovoljino da potvrdi ono što smo znali od ranije da su Darkwood Dub (i dalje) jedan od najboljih sastava sa ovih prostora.


Svestan činjenice da su novim albumom Jedinstvo Darkwood Dub postigli revitalizaciju kako svog zvuka tako i opusa, otišao sam pun opravdanog iščekivanja da prisustvujem njihovom drugom od tri zakazana koncerta. Nastupima Darkwood Dub-a ponovo je aktiviran “Pogon” posle renoviranja u "Domu Omladine".
Dočekala me je užarena atmosfera u kojoj sam u roku od 10 minuta bio mokar do gole kože. Zauzevši poziciju u samom centru prvog reda spremno sam čekao početak dugo očekivanog koncerta.



Negde oko 21:40 h na bini se piojavljuju Vuča, Bambi, Miki, Lav i Vasil a koncert otvaraju sa pesmom "Potaman", slede "Sudar" i "Dišem". Darkwoodi pojačani impresivnom pojavom, i umećem Vasila Hadžimanova na klavijaturama postigli su gotovo transičan zvuk, koji u pesmi "Šećer" dostiže savršeni diskoidni zvuk.
Već su tada lile graške znoja a i po koje pivo preko glave vašeg izveštača.
Publika se poprilično opustila pa je počelo i skidanje muških (ali nažalost ne i ženskih ) pojedinaca  koji su prešli na oštar ples.
Većina prisutnih je pokazala da su pravi fanovi grupe jer su znali sve tekstove pesama, pa je došlo i do spontanog pevanja istih.



Vuča je suvereno i lako vladao scenom pokazavši sav asortiman raznih scenskih pokreta, usled čega je njegova majca ubrzo potupuno bila mokra od znoja.
Ludnica je nastala kod "III Vavilona", a totalnu euforija izaziva "Elektropionir", a toplo je pozdravljen "Robot" sa novog albuma koja je predstavljen u produženoj plesnoj verziji.
Sledi blok pesama u kome dominiraju numere sa albuma Elektropionir, koji slavi svoju desetogodišnjicu od objavljivanja, "Supernova", "Ispod reaktora", "O pustinji" i "Nedaleko odavde", sa kojom završavaju zvanični deo programa.



Grupa odlazi i ostavlja raspamećenu publiku koja skandira njihovo ime.
Vraćaju se na bis sa pesmom "Usamljeni hašišar", u početku sa razlomljenim makedonskim ritmovima, a onda punom, rokerskom snagom napred!
Ponovo odlaze i vraćaju se na drugi bis i izvode "U nedogled", "Stvarnost" i "Zapremina tela". Ova poslednja izaziva totalni kolaps u publici.
Prošla su više od dva sata svirke i grupa silazi sa scene, pale se svetla i čaroliji je došao kraj.

Može se reći da su na kraju svi bili zadovolnji – publika je u tri večeri dobila koncerte koji će se dugo prepričavati a Darkwoodi odličan audio i video materijal od koga će napraviti dugo očekivani Live DVD.

fotografije sa koncerta


tekst - Slobodan VlaketiĆ
foto - Nebojša MiĆkoviĆ

 
 

koncerti

Jelen Pivo Live Festival
19.09.2009.
SKC Beograd




Jelen Pivo Live Festival
18.09.2009.
SKC Beograd




Leonard Cohen
02.09.2009.
Beogradska arena




Nišvil u Beogradu

Mingus Dynasty
Randy Brecker Band
Incognito
16.08.2009.
Sava Centar
Beograd

f


Belgrade Beer Fest
Psihomodo Pop
Orthodox Celts

14.08.2009.
Ušće, Beograd

e


U2

Stadion Maksimir
Zagreb
10.08.09.


d

09.08.09.

c








 

set lista


Potaman
Sudar
Dišem
Šećer
III Vavilon
Elektropionir
Regioni
Ženeva
U svim pravcima
Robote
Baobab
Supernova
Ispod reaktora
Kosmos
Dorćolac
130
O pustinji
Nedaleko odavde


Usamljeni hašišar

U nedogled
Stvarnost
Zapremina tela